Blogger'da AMP Kullanimi

Blogger’da AMP Kullanımı

9 yorum
Blogger temaları ile ilgilenenler son zamanlarda bir AMP rüzgarına kapılmış gidiyorlar. Hatta Enes teknoplus'un temasını değiştirmek için çalışmalara bağladığımı duyurduğumda AMP kullanmam konusunda öneriler vs. geldi.

Tema indirme sitelerinde AMP Blogger temaları paylaşılmaya başlandı. Pek çok yerde mevcut Blogger temanızı AMP uyumlu yapmak ile ilgili çeşitli kodlar dolaşıyor. Ben ise Blogger’da AMP kullanımının henüz erken ve gereksiz olduğunu dile getirdim.

AMP  hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız veya Blogger’a AMP uygulamayı düşünüyorsanız gelin size biraz bilgi vereyim:

blogger amp


Öncelikle AMP Nedir?

AMP, Accelerated Mobile Pages kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve anlamı Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’dır. Google’ın bu AMP projesinin amacı mobil cihazlarda daha çabuk yüklenen, hızlı ve hafif sayfalar oluşturmaktır.

AMP projesi ile ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz. Ben AMP’nin ne olduğundan çok Blogger ile olan ilişkisine değinmek istiyorum.

Blogger’da AMP Kullanılabilir Mi?

Yukarıda da belirttiğim gibi AMP kodlarının uygulandığı hazır Blogger temaları mevcut. Örneğin şu sayfada 10 adet ücretsiz AMP uyumlu Blogger temasını inceleyebilirsiniz. Veya mevcut temanıza bir takım kodlar ekleyerek AMP uyumlu bir blog temasına sahip olabilirsiniz.

Fakat şunu belirtmeliyim ki mevcut Blogger temaları AMP HTML etiketlerini desteklemiyor. AMp uyumlu tema yapacağım diye eklenen kodlar ise Blogger’daki bazı  önemli XHTML kodlarını kaldırıyor. Bunlar uzun vadede blogunuza zarar verebilir.

AMP Ve Responsive Tema Arasındaki Fark Nedir?

Kısaca özetlemek gerekirse AMP tema, responsive bir temaya bazı özel HTML etiketleri ekleyerek oluşturulur.

Teorik olarak AMP temanın responsive temadan daha hızlı yüklenmesi beklenir. Fakat AMP, stil kodlarının tam olarak kullanılmasına müsaade etmediğinden tasarım ve görünüm olarak daha kötü bir tema ortaya çıkacaktır.

Neden AMP Blogger Temaları Kullanmamalıyız?

Evet AMP temalar daha hızlı yüklenir ve Washington Post ile ilgili yayınlanan bir örnek çalışmada sitenin mobil trafiğinin %23 arttığı belirtilmiş. Fakat Blogger’da, daha doğrusu haber sitesi olmayan sitelerde AMP kullanmanın dezavantajları çok daha fazla:

1. Reklam gelirleriniz düşecektir.
2. JavaScript kullanımına izin verilmediğinden interaktif widget ve eklentilerden faydalanamazsınız.
3. Blogger yorum formunu kullanamazsınız.
4. Yazılarınıza eklediğiniz ve ekleyeceğiniz tüm resimlere ekstra kod eklemek zorunda kalırsınız.
5. Tüm embed kodlarına ekstra kod eklemek zorunda kalırsınız.
6. Standart e-posta abonelik formlarını kullanamazsınız.

Blogger’da AMP’yi Önermiyorum

AMP kullanmak her site için özellikle de bloglar için kesinlikle doğru tercih değil. Hatta AMP kullanan pek çok uluslar arası blog AMP kullanmaktan vazgeçti. Blogger kullanıcıları AMP için bir süre daha bekleyerek Blogger ekibinin bu konuda yapacağı duyurulara ve atacağı adımlara göre hareket etmeli. Şuan için responsive tema kullanmak en doğrusu.

İyi bloglar!!!

Yorumlar